STOOM
Willemsoord 60D
1781 AS
Den Helder
Contact
0223674666
info@restaurantstoom.nl‌
openingstijden
Dagelijks vanaf 09.00 uur
volg ons!
Stoom
Robuust, toegankelijk en smakelijk 
Een plaats voor iedereen om te tafelen, te werken, te ontmoeten en vooral te genieten in een persoonlijke ambiance.

Restaurant Stoom ligt op een unieke plek in een prachtig monumentaal pand op Willemsoord, dat vroeger dienst deed als scheeps- en onderhoudswerf van de Koninklijke Marine. Het is op loopafstand van het station, heefteen  ruime eigen parkeergelegenheid en is onder hetzelfde dak als Theater de Kampanje. Glas, baksteen, hout en staal zijn de oorspronkelijke elementen die je tegenkomt in Restaurant Stoom. Stoer en robuust, zoals het vroeger op de werf was.

Restaurant Stoom beschikt over 60 zitplaatsen. Naast een groot zonnig terras aan het werfkanaal met 50 zitplaatsen heeft Restaurant Stoom nog een serre met haard, met nog eens 60 zitplaatsen. De Serre is uitermate geschikt voor besloten feesten en/of recepties. Onder leiding van Chef Marcel Boshoven worden hier (h)eerlijke gerechten vol smaak geserveerd. Hij maakt hierbij gebruik van verse en duurzame streekproducten, die met zorg zijn geselecteerd. Naast de reguliere kaart bieden wij ook een maandelijks wisselend menu aan.
Waar het allemaal begon...
Waar u nu culinair kunt genieten, liepen vroeger werklieden in stofjassen rond. Het gebouw waar restaurant stoom in is gevestigd, is in 1916 gebouwd en diende onder andere als stoomwerkplaats. Na de bouw van het machinaal in de kathedraal, de plaats waar koud ijzer aan de werkbank werd bewerkt en zich heden ten dage de ‘Koninklijke Marine Stadshal’ bevindt, is dit gedeelte in gebruik genomen als ijzerwarenmagazijn. Op de wand in onze serre ziet u een originele foto die nog stamt uit die tijd.

Historie Willemsoord op 8 maart 1812 gaf de Franse keizer Napoleon bonaparte in Parijs zijn goedkeuring aan de plannen om een marinewerf aan te leggen. Het doel was een veilige lig- en herstelplaats voor de oorlogsvloot aan te leggen als onderdeel van de fortificatie stelling Den Helder. Na de val van napoleon gaf de eerste koning van nederland, Willem I, in 1813 opdracht de plannen uit te voeren. Hier komt de naam Willemsoord vandaan. Tussen 1823 en 1939 waren er zes dagen per week honderden handwerklieden en dagloners op de werf aanwezig. De rijkswerf heeft in de Tweede Wereldoorlog veel te lijden gehad. De bezetters maakten dankbaar gebruik van de werf. Dit leidde tot bombardementen die ook op burgerdoelen terechtkwamen. Na de tweede wereldoorlog beleefde Willemsoord een sterke bloeiperiode en werd in 1947 Den Helder aangewezen als de hoofdmarinebasis van Nederland. Het unieke complex Willemsoord is sinds 2002 een prachtig monumentaal deel van Den Helder en sinds oktober 2015 maken theater de Kampanje en restaurant Stoom dankbaar gebruik van deze bijzondere locatie. Architectenbureau Van Dongen-Koschuch Architects and Planners zijn verantwoordelijk voor het ontwerp. Zij hebben inspiratie voor het ontwerp gehaald uit de identiteit en karakter van de gebouwen, het samenspel van structuren, artefacten, openbare ruimte, dokken, water en de situering.